Nu trånar vi efter folktomma vidder, naturupplevelser, tystnad och skönhet som kommer utifrån. Checka in på något av de här tre unika hotellen som alla bjuder på en naturupplevelse du sent kommer att glömma.

Tree Hotel
Varför inte skapa ett hotell som ger människor chansen att uppleva naturen, bland trädtopparna, samtidigt som de får en unikt designad boendeupplevelse? Utifrån den frågeställningen skapades Treehotel i Harads – en plats där naturen, ekologiska värden, komfort och modern design kombineras till ett spännande äventyr. Grundarna till idén, Kent och Britta, har tillsammans byggt upp ett liv, en arbetsplats och en världsmetropol, med sin lilla hemby och träden som utgångspunkt.
Tillsammans med några av Skandinaviens främsta arkitekter har unikt designade trädrum skapats. Trädrummen är belägna 4–6 meter över marken, samtliga med en hänförande utsikt över Luleälven. Tree Hotel är en framgångssaga som huserat såväl kungligheter som världskändisar och blivit vida omskrivna internationellt.
En mycket viktig del i konceptet är att ta hänsyn till ekologiska värden och göra minimalt avtryck i naturen. Därför har stora resurser avsatts för att hitta hållbara bygg- och energilösningar.
Det finns sju olika träkojor av olika karaktär – Mirror Cube, Bird’s Nest, The Cabin, The Ufo, The 7th Room, Dragonfly och The Blue Cone (som är röd). Därtill finns även The Guesthouse som är ett pensionat med sex rum i Harads.
Edeforsväg 2A, Harads
treehotel.se

Previous
Next

Foto: Tree Hotel

Låktatjåkko Fjällstation
Låktatjåkko Fjällstation kan stoltsera med att man har Sveriges högst belägna bar. På sina 1 228 meter över havet ligger Låktatjåkko i väglöst land med vidunderlig utsikt mellan två fjälltoppar.

Vill man njuta av det här etablissemanget får man kämpa lite för det – för att ta sig hit får man snöra på sig vandringskängorna och vandra de nio kilometrarna uppför fjället från Björkliden för att nå målet. Om vintern åker man skidor eller skoter. Men det är mödan värt. Här serveras traditionsenligt våfflor med hjortronsylt, men den med ännu större kulinariska önskemål kommer också att få sitt lystmäte mättat: en tvårätters middag tillagad på dagens råvaror från lokala producenter. Efter middagen kan man ta sig en drink framför brasan eller ett bastubad.

Fjällstationen har tio rum av enklare modell med totalt 18 bäddar. Handfat finns på rummen, men toalett och dusch delar man glatt på. Sänglinnen får man ta med själv, alternativt köpa sig ett set reselakan i bomull av märket Coocon på plats.
Björkliden
bjorkliden.com/boende/laktatjakko-fjallstation

Foto: Låktatjåkko Fjällstation

Ice & Light, Kalix
Övernatta i en modern iglo i Kalix! Ice & Light består av fem iglostugor som ligger naturskönt vid den södra sidan av Kalixälven, men bara fem minuters bilfärd från Kalix centrum. Stugorna är som ett kinderägg – ytterskalet består av ett igloliknande hölje och inuti finns en modern stuga med stora glaspartier och takfönster som gör att man nästan känner att man är ett med naturen. Tanken är att man ska kunna ligga i sängen och titta på norrsken på natthimlen och känna hur både gryning och solnedgång når hela vägen in.

Det finns vatten, dusch och toalett i stugan. Stugorna går att boka åter om och naturupplevelsen växlar förstå efter årstid. Här njuter man av lugnet och stillheten, men får man spring i benen kan hotellet hjälpa till att arrangera aktiviteter som golf på Linnébanan, en tur med båten Filippa eller kajakpaddling i skärgården. På vintern är det hundspann, skoter och båttur med isbrytare som gäller.
Nyborgsvägen 195, Kalix
Ice-and-light.com

Previous
Next

Foto: Ice & Light

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024