Längtar du också efter att resa igen? Generellt gäller fortfarande rådet att inte resa i onödan. Det finns dock undantag kring särskilda behov men också flera ljuspunkter som gör att resandet ser ut att återkomma i större skala inom kort. Vaccinationstakten är en viktig faktor men om du är frisk och har ett godkänt covid-test som visar negativt, ja då finns det möjligheter att ge sig iväg. Glöm bara inte att ta reda på vilka inreseregler som gäller för det land du tänker åka till och vad som gäller vid hemkomst. Covid-test, karantänsregler eller andra faktorer som påverkar din resa och vistelse. Vi listar de viktigaste punkterna som du behöver känna till.

Inför din resa

När du har bestämt dig för att resa är det viktigt att ta reda på vilka regler och bestämmelser som gäller för att resan ska bli så säker och behaglig som möjligt. Glöm inte att det vilar ett stort personligt ansvar på dig att ha koll på bestämmelserna och att nya restriktioner kan införas med kort varsel.

1. Kontrollera vilka inreseregler och lokala säkerhetsbestämmelser som gäller för det land som du ska till. Utrikesdepartementet och de svenska ambassaderna Sweden Abroad uppdaterar regelbundet sina hemsidor med den senaste informationen.

2. Kontakta ditt resebolag för att försäkra dig om vilka regler som gäller under resan, vid incheckning, samt vilka avbokningsregler bolaget tillämpar.

3. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera om dina försäkringar täcker oförutsedda kostnader för resan eller vid sjukdom under utlandsvistelsen. 

4. Boka covid-test så att du får svarsresultat i god tid innan avresan.  Observera att covid-testet oftast inte får vara mer än 72 timmar gammalt. Försäkra dig också om vilka testuppgifter som ska finnas med för respektive land. Det finns olika krav. Det finns många vårdaktörer i landet som erbjuder covid-test och reseintyg. 

5. Var ute i god tid på avresedagen. Även om det inte råder någon större trängsel på flygplatser, hamnar och tågstationer ännu, så kan incheckningsprocessen ta längre tid än vanligt.

6. Ta höjd för extra utgifter ifall du blir sjuk och inte kan resa hem enligt plan. 

7. Ett bra tips vid utlandsresa är att skriva upp dig på UD:s  svensklista och ladda ner UD:s app Resklar för att snabbt få information och notiser.

8. Är ditt pass giltigt? Dubbelkolla!

9. Sist men inte minst. Har du förkylningssymtom före avresan ska du självklart inte resa.

Foto: Pixabay

Under resan

När resan väl påbörjats är det viktigt att följa resebolagets regler när det gäller placering, avstånd, handhygien, eventuellt munskyddskrav m.m.

1. Använd skyddsutrustning som tilldelas av resebolaget men ha även med egna munskydd och en liten flaska handsprit (50 ml) för att vara på den säkra sidan.

2. Glöm inte att hålla avstånd och följa allmänna säkerhetsföreskrifter för ditt eget och medresenärernas bästa.

Foto: Pixabay

Om du blir sjuk utomlands

Om du är utomlands och blir sjuk så är det viktigt att noga följa de lokala bestämmelserna. Vissa länder kan neka hemresa om du uppvisar positivt covid-19 test eller om du har umgåtts med smittad person.

Var även uppmärksam på att restriktioner och bestämmelser kan ändras under tiden du är utomlands. Det är därför viktigt att du regelbundet håller dig uppdaterad och även tar höjd för ändrade resplaner. Du kan behöva lösa förlängt boende och ny hemresa på egen hand. Dubbelkolla med ditt resebolag och försäkringsbolag om vad som gäller vid sjukdom utomlands. 

Previous
Next

Foto: Pixabay

Hemresa och hemkomst

”Från och med den 30 juni anpassas den svenska regleringen till EU-förordningen om covidintyg, även kallat covidbevis. Det innebär som huvudregel att det råder förbud mot att resa in i Sverige från länder inom EU/EES om inte ett vaccinationsintyg, testintyg eller intyg om att man tillfrisknat från covid-19 eller ett motsvarande intyg, kan visas upp. Denna reglering gäller för närvarande till och med den 31 augusti 2021. Inresa från Danmark, Finland, Island och Norge omfattas inte av några inreserestriktioner.” (Regeringskansliet)

Borta bra men hemma bäst. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som reser in i Sverige efter en utlandsresa testar sig för covid-19 och genomför ytterligare ett test fem dagar senare. Rekommendationerna om test avser inte barn födda 2015 eller senare. Sju dagars karantän efter hemkomst är också att rekommendera. Detta gäller även om eventuellt covid-teste visat negativt.

För utländska medborgare som är 18 år eller äldre gäller att man måste kunna uppvisa ett negativt covid-19 test för att få resa in i Sverige. Det finns dock undantag från testkrav, t.ex. utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige, eller som bor i Sverige med giltigt uppehållstillstånd, uppehållsrätt eller uppehållsstatus. Covid-test för inresa får inte vara äldre än 48 timmar.

Enligt Folkhälsomyndigheten måste följande uppgifter finnas på intyget för att det ska anses giltigt:

  • Namnet på den som har testats
  • Tidpunkt för provtagningstillfället
  • Vilken typ av test som har utförts. Det måste vara ett antigentest, LAMP-test, PCR-test eller TMA-test.
  • Testresultatet
  • Namn, telefonnummer och adress till den vårdaktör som har utfärdat intyget eller till det laboratorium som har utfört testet.

Uppgifterna ska vara på svenska, engelska, norska, danska eller franska.

Foto: Österrikes turistbyrå

Länkar

Här följer ett urval av länkar till myndigheter och resebolag där du kan fördjupa dig ytterligare:

MYNDIGHETER 

Folkhälsomyndigheten

Utrikesdepartementet

Sweden Abroad

Krisinformation.se

Polisen

1177

EU-kommissionen/Re-open Europe

RESEBOLAG 

AirBaltic

Finnair

Ryanair

SAS

SJ

Stena Line

Tallink Silja

Viking Line

Wasaline

WizzAir

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024