Det finns många anrika krogar i Stockholm, men de här tre sticker ut när det kommer både till historia och kvalitet på det som hamnar på tallrikarna.

Sturehof
Sturehof öppnades 1897 av Ernst Marcus, då som ölstuga i tysk stil under namnet det förvirrande namnet Malta. 1905 ändrade Ernst Marcus namnet till Sturehof. När Kungsgatan byggdes 1911 blev Stureplan en populär träffpunkt för affärsmän och välbeställda stockholmare som ville äta, dricka, göra affärer och roa sig – vilket det är än idag. Ägarna inspirerades från sina resor på kontinenten och Sturehof blev Stockholms första fisk och skaldjursrestaurang och man tog hjälp av släktingar från Möja och Västkusten för att förse Sturehof med färsk fisk och skaldjur. De flesta drack öl på den tiden men bröderna Marcus importerade viner och byggde en vinkällare vilket bidrog till att Sturehof snabbt kom att förknippas med vin. Samma familj drev restaurangen fram till 1976. Nuvarande ägare har hämtat inspiration från Marcus tid när det gäller inredning, mat, känsla och service.
Stureplan 2
sturehof.com

Foto: Sturehof

Den Gyldene Freden
Den Gyldene Freden ligger mitt i Gamla Stan och har varit restaurang sedan 1722, vilket gör den till en av världens äldsta kontinuerligt existerande restauranger på samma plats. 1919 var restaurangen nära att gå i konkurs, men räddades av konstnären Anders Zorn som köpte och renoverade upp den till sina vänners förtjusning, få man anta – Den Gyldene Freden var vid tiden en samlingsplats för kultureliten och här umgicks bland andra Jussi Björling, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Zorn testamenterade sedan restaurangen till Den svenska Akademien som äger den än i dag. Det sägs att många nobelpristagare har utsetts här runt de adertons stambord. På menyn står husmanskost och många svenska klassiker.
Österlånggatan 51, Stockholm
gyldenefreden.se

Foto: Den Gyldene Freden

Ulla Winbladh
Värdshuset Ulla Winbladh har legat på Djurgården sedan 1950-talet i en byggnad som uppfördes i och med Stockholms Konst- och industriutställning 1897. Namnet kommer från Bellmans mest kända älskarinna och musa som i verkligheten hette Maria Kristina Källström. På 1700-talet var det vanligt att åka ut och roa sig på Djurgården, något som Bellman och hans kärestor ofta hängav sig åt. Restaurangen har öppet 363 dagar om året och håller hårt på traditionerna, både smak- och kalendermässigt. På söndagar serveras alltid kalvstek, gräddsås och hemkokt gelé och under året gör man särskilda menyer för påsk, fars- och mors dag, midsommar, kräftpremiär, Mårten Gås och julfirande. Vackert, anrikt, mysigt och familjärt.
Rosendalsvägen 8, Stockholm
ullawinbladh.se

Previous
Next

Foto: Ulla Winbladh

Vill du har fler tips i Stockholm? Hela cityguiden till Stockholm hittar du här.

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024