- Stockholm
Wisdome Stockholm – spektakulärt centrum för teknik och vetenskap
Under måndagen togs det första spadtaget av kulturministern Jeanette Gustafsdotter, Christer Fuglesang och medverkande från näringsliv, akademi och arkitekturvärlden på Wisdome Stockholm. Det som ska förvandlas till en spektakulär träbyggnad, som tänjer på gränserna för vad som är tekniskt möjligt och där man på insidan kommer få uppleva världsledande 3D-teknik.
- Publicerad 22/02/2022
- Text: Hanna Claar
– Idag saknas platser där forskning och innovativa idéer från akademi och näringsliv kan möta allmänheten, platser som engagerar barn och unga i sin egen och vår gemensamma framtid och som ger nya perspektiv på de utmaningar vi står inför. Vi ska skapa en sådan plats, säger Peter Skogh, museidirektör, Tekniska museet.
Wisdome Stockholm är den största satsningen som gjorts sedan Tekniska öppnade på Djurgården 1936. På museets innergård ska det växa fram en 1325 kvadratmeter stor träbyggnad, med en dom på 21,6 meter i diameter och 12,2 meter hög, där man på insidan får uppleva 3D-projektioner i 360 grader, med en 8K-upplösning.
Här inne blir rymden ett interaktivt äventyr där man själv bestämmer destinationen. Genom avancerad forskning och ett samarbete med NASA används dagsaktuell data om vår planet, solsystem och universum. Vilket gör det möjligt att navigera i realtid och under föreställningens gång. Tanken är att det komplexa som vår framtid, klimatet, den mänskliga kroppen och kosmos ska bli lättare och roligare att förstå.
Wisdome Stockholm är också ett utmanande referensobjekt, för framtidens hållbara byggande och tänjer på gränserna för vad som är möjligt att konstruera i trä. Taket kommer bestå av ett böljande rutnätssystem av träbalkar, med en spännvidd på 48 meter – helt utan pelare. Konstruktören Blumer Lehmann står bakom världsberömda träbyggnader som Swatch Headquarters i Schweiz och Cambridge Mosque i Storbritannien, men säger att Wisdome Stockholm är en av deras största utmaningar hittills.
– Byggnaden har förutsättningar att bli ett nytt landmärke i Stockholm. Det intressanta och innovativa innehållet lyfter fram spetsteknik inom visualisering tillsammans med en unik och mycket vacker byggnad av trä kommer det vara värt en omväg. Det här ger förutsättningar för att Stockholm nu kan få en byggnad i arkitektonisk världsklass byggd med en spetskompetens inom träbyggande, säger Torleif Falk, stadsarkitekt i Stockholm.
Liknande byggnader finns idag vid Visualiseringscenter C i Norrköping och Curiosum i Umeå och ska även byggas i Göteborg och Malmö, men idag togs alltså första spadtaget på Tekniska Museets innergård och Wisdome Stockholm beräknas stå klar under nästa år, 2023.