- Aktivitet
Samtida konst i Helsingfors skärgård
Helsingforsbiennalen på ön Skanslandet utanför den finska huvudstaden. Det nya konstevenemanget var planerat att öppna 2020, men fick skjutas upp på grund av pandemin. Nu kan man äntligen besöka utställningen – istället för att ställa in händelsen även i år har man istället arbetat fram ett helt nytt, coronavänligt koncept.
- Publicerad 03/08/2021
- Text: Kajsa Beausang
Helsingforsbiennalen är ett evenemang för samtidskonst, som öppnade i juni och pågår till den 26 september. Detta är den första Helsingforsbiennalen som hålls vid havet, på Skanslandet, som är en unik historisk naturplats. Biennalen presenterar 41 konstnärer eller grupper av konstnärer, och 75 procent av verken är helt nya och har inte visats tidigare. I helheten ingår bild- och ljudkonst samt installationer, skulpturer, videor, filmer och performance. Biennalen genomförs inom ramen för de coronarestriktioner som regionförvaltningsverket utfärdat för evenemang.
Biennalens konstverk finns längs den markerade vägen på Skanslandet, både utomhus och i historiska byggnader, krutkällare och övergivna bostadshus. En tredjedel av verken på Skanslandet kan beses utomhus. En del av verken finns på fastlandet runt Helsingfors, till exempel på HAM Helsingfors konstmuseum och på centrumbiblioteket Ode. Konsten och evenemanget kan också upplevas digitalt.
– Helsingforsbiennalen öppnas i en helt annan atmosfär än vad vi ursprungligen planerade. Biennalen visar Helsingfors styrka som konst- och kulturstad, men också den beslutsamhet och ambition med vilken vi ville genomföra evenemanget trots de ovanliga omständigheterna. Det är mycket viktigt att Helsingfors inte stannar upp efter coronakrisen, utan att vi gör allt för att stödja den kulturella och konstnärliga sektorn och dess aktörer, och förmågan att återhämta sig efter krisen. Detta är viktigt inte bara för staden Helsingfors, utan också för dess invånare. Biennalen öppnas för allmänheten i en tid då konstens betydelse för människor är större än någonsin, sa Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori vid öppnandet av Biennalen i juni.
Helsingforsbiennalens huvudutställning ute på Skanslandet kompletteras under hela sommaren av interaktiva installationer och performancekonst, workshoppar och samtal med konstnärer.
Det kommer att ordnas evenemang både ute på Skanslandet, på fastlandet och digitalt. Evenemangen kommer att arrangeras så att det kan upplevas inom ramen för gällande coronarestriktioner. Med hjälp av det digitala innehållet förbättras biennalens tillgänglighet, vilket ger även dem som inte kan besöka Skanslandet en möjlighet att uppleva biennalen.
Biennalens program har också tagits fram tillsammans med Helsingfors stad, olika organisationer och invånarna. Till exempel virkade över 3 000 stadsbor koralldelar till verket Helsingfors satellitrev som kan ses på Ode och på Skanslandet.
Det är en del av ett större projekt, Virkade korallrev, som Margaret och Christine Wertheim genomför tillsammans med olika organisationer runt om i världen. I arbetet med att virka konstverket deltog seniorcenter och skolor i Helsingfors, andra organisationer samt deltagare i bibliotekens, kulturhusens och HAM:s virkningsevenemang.
Foto:helsinki Biennal
Biennalen syns också i skolorna och i lekparkerna. Femte årskursens elever i Helsingfors får besöka biennalen som en del av kulturstigen i den grundläggande utbildningen, och i lekparkerna ordnas under sommaren Minibiennalen konstverkstäder.
Evenemangskonceptet Helsinki Biennial Inspired presenterar kultur- och konstevenemang som inspirerats av biennalen. De ordnas av till exempel Helsingfors kulturcentrum, ungdomstjänster och seniorcenter samt företag och konstinstitutioner.