- Wine & Dine
Restaurang Oxenstiernan ny oas i Stockholm
Design möter spis. Sebastian Schildt tar klivit in i krogvärlden och har öppnat Restaurang Oxenstiernan. Köksmästare Elvira Lindqvist står för ett matkoncept med hållbarhet i fokus.
- Publicerad 14/07/2021
- Text: Kajsa Beausang
Detta kan bli sommarens ljuvligaste krog – dinera i lindarnas skugga och njut av den magiska och småhemliga platsen mitt i staden.
Restaurang Oxenstiernan ligger i Östermalms kulturhistoriska område kvarteret Krubban vid Oxenstiernska malmgården, som är bevarad sedan tidigt 1700-tal. Sebastian Schildt driver sedan många år sin silversmedja i malmgårdens södra flygel. När fastigheten på andra sidan gårdsplanen blev ledig såg Sebastian möjligheten att förverkliga sin dröm om att skapa en helhetsupplevelse – en restaurang där konst, hantverk och gastronomi går hand i hand.
– Jag tänkte – det är nu eller aldrig, den här chansen kommer inte tillbaka. Restaurang Oxenstiernan blir ett spännande konstprojekt för såväl öga som gom, där varje detalj är noga utvald och ska bjuda på överväldigande upplevelser. Här får vi visa att konst kan gestaltas på olika sätt och att alla sinnen kan påverkas, säger Sebastian Schildt.
Elvira Lindqvist, Årets Stellakock 2020, var ett självklart val för Sebastian som önskade sig en kreativ ledare med ett genomgående hållbarhetstänk. Elvira har en gedigen kunskap av växtbaserad matlagning med lokala råvaror och viljan att förändra. Ett besök på restaurangen ska kännas inspirerade och överraskade, och inspirera till en mer hållbar matlagning utanför restaurangens väggar.
– Hållbar matlagning är ingen tillfällig trend eller udda inrikting, utan är det enda och självklara om vi ska kunna fortsätta leva och äta gott i framtiden. Om vi kan hjälpa utvecklingen på traven genom att vara en inspiration, till att få fler att tänka i samma banor som vi, har vi uppnått vårt mål! Vi vill visa att hållbar mat inte är tråkigt eller enformigt och att det öppnar helt nya dörrar till kreativitet och riktigt god mat, säger Elvira Lindqvist.
Restaurang Oxenstiernan rymmer en matsal med plats för 50 gäster, ett chambre séparèe som tar emot 16 gäster samt ett chef’s table för upp till 10 gäster. Under sommarmånaderna kan gästerna koppla av i trädgården under de gamla lindarna från 1700-talet. På trädgårdsmenyn finns rätter tillagade över öppen eld med fokus på säsongens delikatesser och till det erbjuds en generös dryckeslista. I september flyttar köket in. Då utökas menyn och restaurangen blir Östermalms självklara vardagsrum för design, konst och smakupplevelser.
Svenskt mathantverk och innovation
Som kreativ ledare har Elvira Lindqvist en tydlig ambition om en nyskapande, hållbar och överraskande matupplevelse som präglas av säsongens bästa grödor. Växtriket står i fokus och köket arbetar aktivt och medvetet för att minska matsvinn. Råvaror och produkter är noga utvalda, alltid med jordens välmående i första rummet. Och även om rätterna är övervägande gröna så är det oftast med inslag av hav, skog och djurrike. Dryckeslistan innehåller en härlig mix av tradition och nytänk, där fokus ligger på levande jordar, hantverk och en liten gnutta djärvhet.
– Jag har djupdykt i den svenska myllan och nyfiket utforskat de godaste och mest hållbara råvarorna som våra lokala bönder och den svenska skogen ger oss. Vi tror på att balansera om rätterna, att lyfta vegetabilier och låta animaliskt protein bli en mindre byggsten. Vår ambition är att ta tillvara på alla råvarors unika delar och skapa det där lilla extra som får smaklökarna att dansa, säger Elvira Lindqvist.
Dinera under lindarna på den mysiga gården eller flytta in den avskalade matsalen.
Designkonceptet Subjective är grundat av far och son, Sebastian och Ruben Schildt, och började som en enkel idé – att kombinera vacker form med hållbar produktion.
– Vi har grundat Subjective med en vision om ett humant och hållbart varumärke där produkterna vi tar fram berör. I dag konsumerar vi i ett tempo som Jorden inte kan springa jämsides med. Vi behöver utmana oss själva, sakta ner och konsumera klokare. Med Subjective vill vi tillgängliggöra det alternativet, säger Ruben Schildt
Subjective har bjudit in ett urval av Sveriges främsta formgivare för att tillsammans duka Restaurang Oxenstiernans bord, vilket resulterade i Subjectives första kollektion exklusivt framtagen för restaurangen. Bland dessa finns i dag Anna Lerinder, Åsa Pärson, Mats Theselius, Sebastian Schildt, Simon Klenell, Gunilla Lagerheim Ullberg, Carina Seth Andersson, Alexandra Nilasdotter, Monica Förster och Tilde Ullberg representerade.