Kökspionjären

Det bubblar och sjuder på krogscenerna i Tallinn, Vilnius och inte minst Riga. Flera ledande europeiska tidningar har noterat att alla de tre baltiska staterna på kort tid har fått flera nya krogar som slåss med etablerade namnen i Skandinavien och Centraleuropa.

Krogbibeln White Guide talar till och med om en ny guldålder för foodies i Baltikum. I Vilnius lockar Nineteen 18 gourmetturister, i Tallinn har NOA och Ö satt staden på den europeiska krogkartan medan Rigas Vincents och Max Cekot Kitchen brutit ny gastronomisk mark.

Samtliga restauranger är del i den våg av unga ambitiösa kockar som utbildat sig utomlands och vänt hem till rötterna. Deras kärlek till inhemska råvaror och rätter är konservativ, men deras förhållningssätt och inspiration är nyskapande.

Maksim Cekots, grundare och köksmästare på självbetitlade Max Cekot Kitchen är på många sätt typisk. 

Skolad av den (ö)kände Gordon Ramsay i London vände han hem till Lettland och slog för två år sedan upp portarna till en industrihall som tidigare rymde en snickerifabrik.

I Riga var det många som skakade på huvudet. En lyxig finkrog – i ett gammalt industriområde?! Men Cekots och hans kader av unga, hungriga och ambitiösa medarbetare visade inte bara att det går utan att det också gav internationellt eko.

Här bjuds gästerna på en häftig showMenyn är lika kompromisslös som hemlig. Här är det en nio rätter stark avsmakningsmeny som gäller. Enda undantaget görs för vegetarianer respektive nykterister, som erbjuds högkvalitativa alternativ till kött, fisk och vinpaket.

Publicerad 04/08/2020

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Läs mer

Svenska kocklandslaget förgyller Viking Cinderella

Den 20 augusti är det premiär för höstens första Östersjökryssning med Viking Cinderella från Stadsgårdskajen i Stockholm – efter månader…

Cynic Bar Riga

Riga är en av Östersjöregionens största städer med skön puls och laid back atmosfär. Hundratals läckra restauranger, barer, klubbar och…

Finsk cafékultur

Att finländare har rekord i att dricka mycket kaffe är vida känt.  Kanske något mindre känt är alla de otroligt…

Finlandia Caviar

Helsingfors första kaviarbutik och en av stadens bästa ostronrestauranger Finlandia Caviar bjuder på femstjärniga smakupplevelser i absolut världsklass. Foto: Finlandia…

Balsam i baren

Den som någon gång har varit i Lettland i allmänhet och Riga i synnerhet har omöjligen kunnat undgå den. Den…

I döda poeters sällskap

En av de mest klassiska och beryktade Helsingforskrogarna är och förblir restaurang Sea Horse på Kaptensgatan i stadsdelen Ulrikasborg. På…

Kökspionjären

Det bubblar och sjuder på krogscenerna i Tallinn, Vilnius och inte minst Riga. Flera ledande europeiska tidningar har noterat att…

Åland Distillery satsar internationellt

Nu slår portarna upp till Åland Distillery. Destilleriet som ligger intill Kastelholms Slott i Jan Karlsgårdens lokaler gick tidigare under…

En riktig Rigaklassiker

Med sin särstatus efter 20 år som ett av Rigas ledande kök blandar Čarlstons urbana rytmer med lägereldens arom i…

Cynic Bar Riga

Riga är en av Östersjöregionens största städer med skön puls och laid back atmosfär. Hundratals läckra restauranger, barer, klubbar och…

Finsk cafékultur

Att finländare har rekord i att dricka mycket kaffe är vida känt.  Kanske något mindre känt är alla de otroligt…