Kökspionjären
Det bubblar och sjuder på krogscenerna i Tallinn, Vilnius och inte minst Riga. Flera ledande europeiska tidningar har noterat att alla de tre baltiska staterna på kort tid har fått flera nya krogar som slåss med etablerade namnen i Skandinavien och Centraleuropa.
Krogbibeln White Guide talar till och med om en ny guldålder för foodies i Baltikum. I Vilnius lockar Nineteen 18 gourmetturister, i Tallinn har NOA och Ö satt staden på den europeiska krogkartan medan Rigas Vincents och Max Cekot Kitchen brutit ny gastronomisk mark.
Samtliga restauranger är del i den våg av unga ambitiösa kockar som utbildat sig utomlands och vänt hem till rötterna. Deras kärlek till inhemska råvaror och rätter är konservativ, men deras förhållningssätt och inspiration är nyskapande.
Maksim Cekots, grundare och köksmästare på självbetitlade Max Cekot Kitchen är på många sätt typisk.
Skolad av den (ö)kände Gordon Ramsay i London vände han hem till Lettland och slog för två år sedan upp portarna till en industrihall som tidigare rymde en snickerifabrik.
I Riga var det många som skakade på huvudet. En lyxig finkrog – i ett gammalt industriområde?! Men Cekots och hans kader av unga, hungriga och ambitiösa medarbetare visade inte bara att det går utan att det också gav internationellt eko.
Här bjuds gästerna på en häftig showMenyn är lika kompromisslös som hemlig. Här är det en nio rätter stark avsmakningsmeny som gäller. Enda undantaget görs för vegetarianer respektive nykterister, som erbjuds högkvalitativa alternativ till kött, fisk och vinpaket.