Upplev Rigas rituella reningsbad

Att gå på spa är inte bara ett sätt att rena kropp och själ i Lettland. Det är ett sätt att umgås. Ett besök på det klassiska spat Balta pirts är en garanterad upplevelse utöver det vanliga. 

Riga har ett brett utbud av mer eller mindre luxuösa hotell som även erbjuder spa. Som turist är det enkelt och bekvämt lätt att slinka ner i hotellets egen ångbastu eller massagerum. Inget fel med det.

Men att enbart förlita sig till hotell-span under sin Lettlandsresa är att välja bort en upplevelse utöver det vanliga. I Lettland är det nämligen inte bara kultur att bada bastu, skrubba huden ren och få kroppen masserad. Det är i hög grad också ett sätt att umgås. Här tar man hand om kropp och själ, vilar, mediterar och samtalar över en kopp te. Traditionen att uppsöka sin lokala ”pirts” går långt tillbaka i tiden. Innan letterna begåvades med moderniteter som rinnande varmvatten, egna duschkabiner och badkar var det till lokala badhuset man gick för att tvaga kroppen och pusta ut efter arbetsveckans slit. Om finnarna är världens mest bastuälskande folk så torde esterna vara världens mest spa-älskande folk. Balta pirts på Tallina iela 71 är kanske det bästa exemplet på den sofistikerade och unika lettiska spa-traditionen.

Detta spa invigdes 1908 av den dynamiske affärsmannen Hugo Lapins, som gjort sig en mindre förmögenhet som kaffegrossist och apotekare i Nicaragua. Tillbaka i Riga startade Lapins en rad olika affärsverksamheter, bland annat ett kafferosteri och två badhus. Över hundra år, två världskrig och ett kommunistiskt förstatligande senare är Balta pirts åter i familjen Lapins ägo och traditionen upprätthålls av Hugo Lapins barnbarnsbarn.

Här innehåller spa-besök en hög grad av ritual, där varje moment tar lång tid och inget lämnas åt slumpen. Först och främst gäller det av mjuka upp spända muskler och leder genom att gå mellan bastus hetta och badbassängens svalka. Oftast tar det sisådär tre-fyra vändor. När detta är gjort är det dags att öppna upp hudens porer, vilket lämpligtvis görs med en bukett av diverse löv och grenar. På Balta pirts använder man sig av en kombination av björk, ek, kamomill, en, lind och hampa som tros ha en alldeles speciellt välgörande effekt för huden. Nästa moment är den traditionella skrubbning där hela kroppen gnids in i salt och får sig en genomknådning. Diverse lerinpackningar, välgörande oljor, ört-balsam och ekologisk honung smörjs sedan in i huden för att återställa fuktbalansen.

Eftersom det är många moment och mycket att hålla reda på ser Balta pirts helst att man anlitar någon av spats anställda ”pirtnieks”, erfarna spa-proffs som ledsagar oerfarna besökare hela proseduren. 

Dela artikeln