“Alla har minnen från Botta, om dom minns nåt.”
Med en historia som sträcker sig över 100 år tillbaka har nöjesinrättningen Botta en speciell plats i alla Helsingforsbors hjärta. Och även om köket inte håller tre-öppet på nätterna under covid-krisen så är det full fart på Bottas restaurang, bar och festvåning.
I en pampig byggnad i centrala Helsingfors på Tölögatan tornar den pampiga hemvisten för restaurangföretaget Botta upp sig. Restaurangen ägs av de tre österbottniska nationerna vid Helsingfors universitet, därav namnet. Botta har verkat i lokalerna i snart 50 år men restaurangverksamhet har bedrivits i huset ända sedan det färdigställdes år 1912.
I huset finns en pub, en restaurang och en festvåning med sju rum. Puben St Uhro’s har fått sitt namn av Uhro Kekkonen som var Finlands premiärminister från 1956 till 1982 och besökte puben ofta.
– Puben är en av Finlands äldsta studentpubar. Men nu är medelåldern högre. Nu kommer många för vårt sortiment på över 100 öler, bland annat från finska småbryggerier och de baltiska grannländerna. En av våra specialiteter är real ale-öl på fat, men sortimentet byts ut hela tiden för att kunna erbjuda kunderna något nytt, berättar Tomi Söderstöm som är vd på Botta.
Foto: Botta
Puben har behållit samma profil i 49 år men i fjol gjordes en facelift även om man behållit grundutformningen som är baserad på gammal engelsk stil med grönt och burgundy.
Intill St Uhro’s pub finns restaurangen Manala där det förutom mat även bjuds på livejazz torsdagar, fredagar och lördagar.
– Menyn är “bistro-aktig”, med ganska rejäla portioner och mycket lokala råvaror. Då kan det vara strömming, siklöjor, älgkött och hjort. Faktum är att allt kött vi serverar är finskt och vi har även lokala ostar från ett mejeri i Helsingfors, berättar Tomi Söderström.
All mat lagas i köket av husets 12 kockar som tillagar allt själva, ner till egna buljonger. Ovanför puben och restaurangen finns Bottas festvåning som vittnar om en annan, svunnen tid. Festvåningen har plats för 200 sittande gäster och är med sin rika miljö och historia en av Helsingfors främsta ballrooms.
Foto: Botta
– Botta var en riktigt partyhus mellan 70 och 90-talet, innan nattklubbarna som byter inredning var tredje år tog över. Många har träffat sina partners på Botta. Alla har minnen från Botta, om dom minns nåt, säger Tomi Söderström.
Idag är det mer privata fester och middagar i lokalerna, och hela nästa år är redan fullbokat. Men trots de djupa traditionerna på Botta så är förändringarnas tid inte förbi. Innan covid-19 slog till var Manala det restaurangkök som hade öppet längst i hela Helsingfors.
– Förut hade vi köket öppet till klockan tre på natten på helger så alla visste att man kunde komma förbi på hemvägen och få sig en biff innan sängdags. Nu med corona stänger vi köket halv elva, men vi hoppas såklart på att snart kunna återgå till att vara det längst öppna köket i Helsingfors, säger Tomi Söderström.
– Alla Helsingforsbor har ett minne av huset, och en del kommer varje vecka, vissa till och med varje dag. Andra nån gång om året, men det är ingen tvekan om att Botta har ett speciellt ställe i alla Helsingforsbors hjärta.
- Publicerad 08/09/2020