Helsingfors nya vattenhål

Det stora stenlagda torget framför den pampiga vita Nicolaikyrkan är en av Helsingfors mest besökta platser. Det har inte minst resulterat i ett stort antal parkerade turistbussar, i synnerhet under sommarmånaderna. 

Coronapandemin i kombination med Finlands mycket restriktiva gränspolitik sommaren 2020 har i princip utraderat den utländska turismen med katastrofala effekter för affärer, muséer, caféer och krogar. Men inget ont som inte för något gått med sig. 

Avsaknaden av turistbussar och Helsingforsbornas uppdämda längtan efter säkra mötesplatser resulterade tidigare i sommar i att staden förvandlade det stora torget mitt i staden till en uteservering med närmare 500 sittplatser. Från tidig morgon till sen kväll serverar 16 krogar, barer, caféer och food trucks allt från enklare förfriskningar till kompletta trerättersmenyer. 

Utrustade med en kall glass eller varm tallrik bänkar sig Helsingforsarna nu nedanför kyrkan som stod färdig 1852 och fick namn av landets dåvarande härskare, den ryske tsaren Nicolai I. Torget är fyrkantigt och byggdes med en uttalad symbolik över makten i det finska samhället. 

Nicolaikyrkan symboliserar den religiösa makten, återfinns den kommersiella makten i form av köpmanshus och borgarpalats. På torgets östra sida återfinns den politiska makten i form av Statsrådsborgen, säte för regeringskansliet och finansdepartementet, och på den västra sidan ligger Helsingfors universitet, som symboliserar den vetenskapliga makten. 

Dela artikeln

Läs mer