Aptitretande alper, slätter och böljande kullar

Via Francigena är en av Europas viktigaste pilgrimsleder, från Canterbury i England till Petersplatsen i Rom, och därifrån vidare till Jerusalem. Namnet betyder Vägen som kommer från Frankrike, även om den historiskt sett inte var en enda rak led utan en uppsättning vägar och stigar som bildade ett komplext vägnät genom Europa. Idag är Via Francigena erkänd av Unesco som kulturväg. Särskilt den italienska delen lämpar sig ypperligt att vandra lite i taget. Vi har valt ut tre regioner och några etapper i varje - ta god tid på dig att insupa lantlig luft, kultur och gastronomi i det gröna Italien!

Valle d’Aosta – majestätiska alper och slott

Den italienska delen av Via Francigena tar sin början regionen Valle d’Aosta (Aostadalen), på mer än 2 400 meter över havet vid St Bernhardspasset. Leden går i riktning mot regionens huvudstad Aosta, en stad är värd att stanna till i. Den brukar kallas Alpernas Rom för sina antika lämningar som vittnar om regionens betydelse genom historien. Vägar drogs upp av romarna för trupper och för handel, och den inkomstbringande tullverksamheten genom århundradena som följde är orsaken till regionens många slott.

Sträckan mellan Verrès och Pont-Saint-Martin är en vacker kulturhistorisk vandring längs branta vinfält med många spännande stopp, krogar med rustika menyer och vinerier med provsmakningar. Många väljer att göra en avstickare från vandringsleden upp till det kvadratiska slottet ovanför Verrès för den magnifika utsikten, liksom till slottet i Issogne med fina medeltida fresker.
Flera pittoreska byar följer, som Arnad, känt för sitt rödvin och för sitt ursprungsskyddade “Lard d’Arnad”, det saltade och örtkryddade späcket som ofta serveras med svart rågbröd och honung. Alpbyn Bard har bara drygt 150 invånare men domineras ett imponerande fort som blickar ut över dalen från en klipphylla. Befästningen rymmer bland annat ett alpmuseum och prestigefyllda konst- och fotoutställningar. Napoleon är bara en av en lång rad militärstrateger som använt sig av fästningen.

I Donnas går du på en romersk väg uthuggen ur berget och kanske tittar du in på vinmuseet eller på det historiska mejeriet. Framme i Pont-Saint-Martin tar en romersk bro dig vidare in i regionen Piemonte.

Praktiska tips: Valle d’Aosta
Pilgrimsleden är i denna region uppdelad i fem etapper. Den nordligaste bör göras sommartid när passet är snöfritt, medan övriga går att göra närsomhelst under året. Här finns gott om möjligheter att bo som en kung, kanske i historisk miljö som till exempel på Au Coeur du Village i Arnad [aucoeurduvillage.it], Hotel Ad Gallias i Bard [hoteladgallias.com] eller Le Coeur du Pont i Donnas [lecoeurdupont.com], men här finns boenden för alla plånböcker. Regionala turistkontoret kan ordna bagagetransport.

Läs mer:
www.lovevda.it/en/sport/trekking/via-francigena 

www.lovevda.it

Foto: Regione autonoma Valle d'Aosta

Emilia Romagna – genom Italiens skafferi 

Via Francigena passerar genom det inre av Emilia Romagna och bjuder vandraren på ett perfekt

tvärsnitt av regionens varierade geografi – och välfyllda skafferi! Vägen tar dig till antika byar en rad historiska städer som Piacenza, Fidenza och Parma, från de stora odlade slätterna, över grönskande kullar för att slutligen nå fram till bergskedjan Apenninerna och Passo della Cisa, ett historiskt pass på hög höjd vid gränsen till Toscana.

Leden kommer in i regionen norrifrån vid Guado di Sigerico där den korsar Italiens största flod Po. Förr fick man vada över, idag finns taxibåtar som tar pilgrimer och eventuella cyklar över floden torrskodda.

Historiens adel har smyckat landskapet med slott och borgar, du möter majestätiska katedraler som den i Piacenza som firar 900 år, Unesco-skyddade stadsmiljöer och lantgårdar som öppnar sina dörrar. Detta är parmesanostens, parmaskinkans, balsamvinägerns, mortadellans och tortellinins domäner, för att ge några exempel. Stort fokus ligger på regionens unika gastronomiska utbud, och besökande turister avnjuter allt från meloner, körsbär och ostar till pumpafylld pasta, svamp och charkuterier. Det finns också en rad färdiga turistpaket att botanisera bland, som exempelvis familjevandring under stjärnorna, kulturguidningar och hantverkskurser.

Praktiska tips: Emilia Romagna
Också här är rutten uppdelad i fem etapper, från trakten av Piacenza till Fornovo di Taro med en total längd på 128 km som man kan bygga på med ytterligare 35 km för en sväng inom staden Parma. På den regionala hemsidan kan du få hjälp att hitta hotell, B&B eller lantgårdar att bo på längs med rutten. Många ställen har bara ett fåtal rum, så se till att planera ditt äventyr i förväg och kanske boka upplevelsepaket.

Läs mer: www.camminiemiliaromagna.it/en/cammino/2-via_francigena  
www.emiliaromagnaturismo.it

Foto: APT Cammini - Emilia Romagna

Toscana – där cypresser och solrosor står i givakt

I Toscana bjuder leden på en drygt 40 mil lång hisnande vacker utmaning i hållbarhetens tecken genom hela regionen, via världsberömda städer och gömda byar, över berg och kullar och längs med stränder. Vi har valt ut fyra sträckor i regionens hjärta, i pilgrimers, köpmäns och konstnärers fotspår:

Från San Miniato till Gambassi Terme är det 23 km (6 tim) genom ett skönt kuperat landskap. Innan avfärd har du förstås bekantat dig grundligt med San Miniatos tryffeldoftande menyer, kanske vid det vackra torget.  Vandringen genom dalen Val d’Elsa förbi kloster och landsortskyrkor tar dig så till spakurernas Gambassi Terme som ligger inbäddat i en månghundraårig skog. Njut av hälsobringande vatten och hälso- och skönhetsbehandlignar innan du med ny kraft vandrar vidare.

Från Gambassi Terme tar leden dig 13 km (3 tim) vidare längs Val d’Elsas vackra åsar strösslade med småbyar,  lantkyrkor och kapell. Ett stycke vandrar du på antik vägbeläggning innan du når San Gimignano med alla sina medeltida torn. Bestig det högsta, Torre Rognosa tillhörande stadshuset Palazzo Podestà för lite medeltida svindel, andas in historiens vingslag i de trånga gränderna och njut en slurk Vernaccia, det lokaltypiska vita vinet omsjunget redan av Dante.

Från San Gimignano fortsätter vandringen genom Val d’Elsa på grusvägar kantade av romanska kyrkor innan man når fram till den pittoreska byn Abbadia a Isola med sitt cistercienserkloster som grundades redan 1001, idag ett trevligt vandrarhem. Vandringen härifrån är mycket scenisk längs vida vetefält och snart siktar du Monteriggioni med sin intakta ringmur, målet för denna etapp på nästan 3 mil (7,5 tim).

Vandringsleden lyser vit genom det lite bergigare område som sedan följer. Skogspartier ger skugga och sagoslott som Chiocciola och Villa gör sträckan intressant innan du efter 18 km (6 tim) är i mål vid stadsporten i Siena. Siena är en av regionens stora kulturmetropoler, här föddes en gång bankväsendet och stadens rika och mäktiga historia är tydlig. Här hålls också den unika hästkapplöpningen Palio två gånger varje sommar, mitt på stadens solfjäderformade torg. Köp en strut nytillverkad gelato och upptäck stadens skönhet – stanna gärna ett par nätter.

Praktiska tips: Toscana
Genom hela Toscana är leden uppdelad i 16 etapper. Längs med finns boenden av alla slag, från unika och funktionella vandrarhem som Le Finestre del Seminario i San Miniato eller Contessa Ada dei Lambardi utanför Monteriggioni till lyxiga stadshotell. Vakna med tuppen på någon av regionens många agrituristgårdar (tenutasantilario.it, torracciadichiusi.it, relaisdellarovere.it med flera), eller njut av den lokala gastronomin på lantliga pensionat (castellobigozzi.it, casaltahotel.com med flera).

Läs mer: www.visittuscany.com (sök Via Francigena för specifik information)

 

Foto: Toscana Promozione Turistica

Generell information om Via Francigena:

Dela artikeln

Läs mer

Hållbara äventyr i magiska Húsafell
Island är känt för sina enastående naturliga skönhet och unika landskap. Bland de många pärlorna som denna nordiska ö har...
Sommarens solsäkra äventyr i Montenegro
Montenegro är ett litet land med stora möjligheter. Här kan du njuta av sol och bad längs magisk turkosblå kust,...
Sommar i Österrike – natur i storbildsformat
Sommaren i Österrike är ett riktigt paradis för dig som gillar storslagna naturupplevelser med svindlande vyer och aktiva äventyr. Ta...
Njut med gott samvete i Österrike
Den kulinariska upplevelsen är för många en stor del av en lyckad semester. Var kan man njuta av god mat...
Skogen är bra för kropp och själ
Att vara i naturen gör under för vårt välmående, det är många forskare överens om. Men varför är det så...
Ett hav av möjligheter för storfamiljen
Semestra tillsammans med släktens alla generationer. Livet ombord på ett stort kryssningsfartyg kan erbjuda både avkoppling i överflöd och en...
Långhelg med juldoftande shopping i Italien
Ladda batterierna inför julen med en långweekend i Italien. Njut av italienskt gatumyller, genuina butiker, lockande dofter och sköna pauser...
Smaka på julen i Tjeckien
Innan man vet ordet av står julen för dörren och det är tid att njuta av den festliga stämningen. Från...
Gastronomisk semester i matens rike
Att äta gott på semestern i Italien är en självklarhet, så varför inte ha den goda måltiden som en röd...
Aptitretande alper, slätter och böljande kullar
Via Francigena är en av Europas viktigaste pilgrimsleder, från Canterbury i England till Petersplatsen i Rom, och därifrån vidare till...
Njut med gott samvete i Österrike
Den kulinariska upplevelsen är för många en stor del av en lyckad semester. Var kan man njuta av god mat...
Skogen är bra för kropp och själ
Att vara i naturen gör under för vårt välmående, det är många forskare överens om. Men varför är det så...
Ett hav av möjligheter för storfamiljen
Semestra tillsammans med släktens alla generationer. Livet ombord på ett stort kryssningsfartyg kan erbjuda både avkoppling i överflöd och en...
Långhelg med juldoftande shopping i Italien
Ladda batterierna inför julen med en långweekend i Italien. Njut av italienskt gatumyller, genuina butiker, lockande dofter och sköna pauser...
Smaka på julen i Tjeckien
Innan man vet ordet av står julen för dörren och det är tid att njuta av den festliga stämningen. Från...
Gastronomisk semester i matens rike
Att äta gott på semestern i Italien är en självklarhet, så varför inte ha den goda måltiden som en röd...
Aptitretande alper, slätter och böljande kullar
Via Francigena är en av Europas viktigaste pilgrimsleder, från Canterbury i England till Petersplatsen i Rom, och därifrån vidare till...
Italiens havsnära hemligheter
Semester vid ett soligt italienskt hav är det många som drömmer om. Inte konstigt, här väntar fantastisk mat, genuina byar,...
Husvagnssemester hetare än någonsin
Pandemin har lockat svenskarna att semestra på hemmaplan och att upptäcka sin bakgård. Och den som söker hon finner –...
Tjeckien: Vandra i glasriket Böhmen
I stolt samarbete med Tjeckiens Turistbyrå Tjeckien bjuder på förtrollande landskap och området i norra Böhmen har en särdeles spektakulär...
Långhelg med juldoftande shopping i Italien
Ladda batterierna inför julen med en långweekend i Italien. Njut av italienskt gatumyller, genuina butiker, lockande dofter och sköna pauser...
Smaka på julen i Tjeckien
Innan man vet ordet av står julen för dörren och det är tid att njuta av den festliga stämningen. Från...
Gastronomisk semester i matens rike
Att äta gott på semestern i Italien är en självklarhet, så varför inte ha den goda måltiden som en röd...
Aptitretande alper, slätter och böljande kullar
Via Francigena är en av Europas viktigaste pilgrimsleder, från Canterbury i England till Petersplatsen i Rom, och därifrån vidare till...
Italiens havsnära hemligheter
Semester vid ett soligt italienskt hav är det många som drömmer om. Inte konstigt, här väntar fantastisk mat, genuina byar,...
Husvagnssemester hetare än någonsin
Pandemin har lockat svenskarna att semestra på hemmaplan och att upptäcka sin bakgård. Och den som söker hon finner –...
Tjeckien: Vandra i glasriket Böhmen
I stolt samarbete med Tjeckiens Turistbyrå Tjeckien bjuder på förtrollande landskap och området i norra Böhmen har en särdeles spektakulär...
Prag för livsnjutare
I stolt samarbete med Tjeckiens Turistbyrå Prag är en matstad av rang och här finns många skickliga kockar som kan...
Topp 10 anledningar att återupptäcka Kanarieöarna
I stolt samarbete med Spanska Turistbyrån Kanarieöarna är redan stora semesterfavoriter med sol och bad året om. Men det finns...
Gröna sköna Spanien
I stolt samarbete med Spanska Turistbyrån Res från öst till väst längs Spaniens gröna kust genom de tre regionerna Baskien,...
Aptitretande alper, slätter och böljande kullar
Via Francigena är en av Europas viktigaste pilgrimsleder, från Canterbury i England till Petersplatsen i Rom, och därifrån vidare till...
Italiens havsnära hemligheter
Semester vid ett soligt italienskt hav är det många som drömmer om. Inte konstigt, här väntar fantastisk mat, genuina byar,...
Husvagnssemester hetare än någonsin
Pandemin har lockat svenskarna att semestra på hemmaplan och att upptäcka sin bakgård. Och den som söker hon finner –...
Tjeckien: Vandra i glasriket Böhmen
I stolt samarbete med Tjeckiens Turistbyrå Tjeckien bjuder på förtrollande landskap och området i norra Böhmen har en särdeles spektakulär...
Prag för livsnjutare
I stolt samarbete med Tjeckiens Turistbyrå Prag är en matstad av rang och här finns många skickliga kockar som kan...
Topp 10 anledningar att återupptäcka Kanarieöarna
I stolt samarbete med Spanska Turistbyrån Kanarieöarna är redan stora semesterfavoriter med sol och bad året om. Men det finns...
Gröna sköna Spanien
I stolt samarbete med Spanska Turistbyrån Res från öst till väst längs Spaniens gröna kust genom de tre regionerna Baskien,...
De österrikiska bergens dragningskraft
Att vandra i bergen är mer än en resa från en startpunkt till slutdestination. ”Att bestiga ett berg och gå...
Husvagnssemester hetare än någonsin
Pandemin har lockat svenskarna att semestra på hemmaplan och att upptäcka sin bakgård. Och den som söker hon finner –...
Tjeckien: Vandra i glasriket Böhmen
I stolt samarbete med Tjeckiens Turistbyrå Tjeckien bjuder på förtrollande landskap och området i norra Böhmen har en särdeles spektakulär...
Prag för livsnjutare
I stolt samarbete med Tjeckiens Turistbyrå Prag är en matstad av rang och här finns många skickliga kockar som kan...
Topp 10 anledningar att återupptäcka Kanarieöarna
I stolt samarbete med Spanska Turistbyrån Kanarieöarna är redan stora semesterfavoriter med sol och bad året om. Men det finns...
Gröna sköna Spanien
I stolt samarbete med Spanska Turistbyrån Res från öst till väst längs Spaniens gröna kust genom de tre regionerna Baskien,...
De österrikiska bergens dragningskraft
Att vandra i bergen är mer än en resa från en startpunkt till slutdestination. ”Att bestiga ett berg och gå...