3 bagerier på Gotland värda en omväg

Låtsas att du är en amerikans som föreställer sig en drömbild av Sverige – då är Tällberg förmodligen rätt nära den fantasin. Den lilla orten är ett pittoreskt allmoge-Dalarna i ett nötskal, med sina faluröda stugor, vackra utsikt över Siljan, folkdräkter och trevliga invånare.

Rute Stenugnsbageri
I nordöstra Gotland, på öns enda kulle, ligger Rute Stenugnsbageri – ett hantverksmässigt och vänligt sinnat litet sommarbageri. Varje år, när gotlandsfåren släpps ut på bete och varmare vindar sveper in, tänds Rutes stenugn och baka bröd i stenugn, med rena, lokala och naturliga råvaror. 

Rute stenugnsbageri var ursprungligen en övergiven och bortglömd gammal vindpinad smedja. År 2006 byggdes smedjan om till ett café – och därtill kom den finske mästerarkitekten Heikki Hyytiäinen på resande fot till ön och murade – på tio dagar och tio nätter – en magnifik 18 ton tung vedeldad stenugn. Och det är tack vare denna stenugn som brödet på Rute får ett så unikt karaktäristiskt utseende och en så hejdlöst god smak. Det ägarna bakom bagerikedjan Fabrique som driver Rutes, så har du vägarna förbi Stockholm under resterande månader på året kan du smaka på bröd som baka enligt samma filosofi som på Rute. Här kan du dessutom passa på att äta middag – de ljuvliga pizzorna är bland de godaste vi smakat. Någonsin.

Foto: Rute Stenugnsbageri

Själsö Bageri
Själsö Bageri är hippt och gulligt på samma gång. I äkta Gotlandsanda är hantverket i fokus och man stoltserar med stenugnsbakade surdegsbröd från den vedeldade stenugnen i den lilla seglarstugan i Själsö. Under sommarmånaderna kan du antingen slå dig ner i trädgårdssolen och avnjut en frukost på plats eller köp med dig bröd, frallor eller bullar. Själsö Bageri har även ambulerande verksamhet då de säljer bröd och bullar från sina tre brödbilar. Bilarna är av den klassiska modellen Citroën HY från tidigt 70-tal och står placerade på Norderstrand, Östercentrum och Burgsvik.

Foto: Själsö Bageri

Sylvis Döttrar
Sylvis Döttrar på Fårö är precis som namnet antyder ett familjeföretag startat 1995 och det den där fasta punkten i ett glesbefolkat samhälle som man kan lita på som samlingsplats. Här bakas smörtunga kanelbullar i hemtrevlig miljö och Sylvi har genom åren stöttat upp företaget med sin gedigna bakkunskap. Bageriet har sedan starten varit en viktig inkörsport till arbetslivet – säg den ungdom från Fårö som inte har sommarjobbat hos Sylvis Döttrar. Tyvärr meddelar döttrarna via Facebook att Sylvi gick bort i januari 2021 i sviterna av cancer. De många kondoleanserna vittnar om hur mycket hon betytt för många människor, och döttrarna lovar att fortsätta att leverera hantverksmässigt tillverkade bakverk med kärlek och värme i Sylvis anda.

Foto: Sylvis Döttrar

Fler tips på Gotland hittar du här,

i vår Gotlandsguide.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024